Ribera del Duero har i mange år haft førertrøjen i den spanske vinverden. Navne som Pesquera, Pingus og Vega Sicilia får ærefrygten frem i enhver vinelsker, og vinene er stærkt efterspurgt i hele verden. Introvinen fra superhuset Figuero er blød, charmerende, tætbygget med kirsebær og blåbær og rosmarin – det hele afrundet af delikat vanilje, der aldrig tager overhånd.
Vinmager José María García leverede i mange år sine eftertragtede druer fra vinmarker, hvor vinstokkene har en alder mellem 40 og 80 år, til tophuset Pesquera. Men i slutningen af 1990’erne investerede han i et helt nyt vineri, hvor vinen kun føres rundt i vineriet via tyngdekraften. Et såkaldt “all gravity”-vineri. Den nænsomme behandling af mosten, uden pumper, gør at vinen får mest mulig stabilitet og bevarer alle sine aromaer.
12 Meses fra superhuset Figuero er lavet på Tempranillo-stokke med en gennemsnitlig alder på 40 år. Markerne ligger i det prestigefyldte La Horra, det absolut bedste område i Ribera del Duero, hvor Peter Sissecks Pingus-vine også har hjemme! 12 Meses betyder ganske enkelt ”12 måneder” og angiver, hvor længe vinen har ligget på fade. Der er i øvrigt tale om 95 % franske og 5 % amerikanske fade. Derefter ligger vinen på flaske i yderligere 12 måneder før den forlader Figueros kælder, og er dermed en klassificeret ’Crianza’.
Næsen byder på intens og kompleks mørk frugt, lakrids, urter, vanilje, kakao og karamel. Smagen følger trop med alt det, som man kan og skal forvente af en topkvalitets Crianza fra Ribera del Duero; fylde, elegance, afrundende, men potente tanniner, smuk frugtsyre og en lang og vedholdende eftersmag.